Nytt Europa

P1:s specialsändning om EMU

Euroskulpturen i Frankfurt

 

Med anledning av 20-årsdagen av folkomröstningen sände P1 en specialsändning om EMU, som är väl värd att lyssna på i sin helhet.

Bland det mest intressanta är inslaget med nationalekonomen Fredrik N G Andersson som redogjorde för sin forskning om att kronans försvagning inte beror på att Sveriges ekonomi gått dåligt utan i första hand på att Riksbanken under några år genomförde ett radikalt experiment med väldigt låg ränta och obligationsköp för hundratals miljarder.

Han har skrivit om detta tillsammans med Lars Jonung i Ekonomisk Debatt och en kortare version i Dagens Industri.

Det andra inslaget som står ut från mängden är intervjun med Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg, som äger rum 1 h 31 min in i sändningen. Det är alltså Socialdemokraternas kandidat till finansminister som talar, och det är slående hur kritisk han låter.

Han inleder med att säga att det finns goda argument för medlemskap men att det också finns tunga argument som talar emot EMU och han lyfter fram utvecklingen i Finland som ett avskräckande exempel.

På den direkta frågan: ”Men om du skulle tvingas ta ställning idag vad skulle du rösta då?” så undviker han att svara på frågan. Alla som följer svensk politik vet att Mikael Damberg personligen har varit en starkt profilerad EMU-anhängare, men det är inte det han säger. Istället säger han:

”Då tycker jag att det är fel tid att göra det. Därför att vi är inne i en ganska turbulent period. Ni beskriver själva i era frågor att Sverige skiljer sig från många andra europeiska länder inte minst med hushållens stora skuldsättning, och skulle vi helt koppla vår räntebana till ECB skulle det kunna innebära väldig kostnader för hushållen om det skulle visa sig att Europa och Sverige har annorlunda inflationsutveckling [ohörbart].

 

Och jag tror att vi under finanskrisen 2008- 2009 var det väldigt många som var tacksamma för att för att vi inte drogs med så djupt ner i den ekonomiska krisen som många länder när Grekland och Italien fick stora problem med sin ekonomi.

 

Så det finns argument för och emot, men jag tycker inte att man ska ta ett sånt här beslut för snabbt utan eftertanke och framför allt inte när det är så pass turbulent i ekonomin. Utan då ska man ha torrt på fötterna och man ska göra en sansad analys av läget om man ska gå med och göra en omprövning av det beslut som svenska folket tog.”

Det här är ett mycket intressant svar. Det är både en hård kritik av Liberalerna som vill stressa igenom en EMU-anslutning ,och en tydlig varning för att det kan skada vår ekonomi att gå med. Det är tydligt att Socialdemokraterna inte vill ha något snabbt beslut om EMU-anslutning och är beredda att ta fighten mot regeringen om det.

På den uppföljande frågan om det behövs en ny folkomröstning väljer han att hålla båda dörrarna öppna. Han utesluter inte att det kan räcka med ett riksdagsbeslut, men han understryker behovet av folklig förankring på ett sätt som får det att låta som att han gärna skulle se folkomröstning.

-Jag tycker det är för tidigt att säga, eftersom jag inte tycker vi ska ha ett avgörande just nu. Det beror ju lite grand på det folkliga stödet. Det är det som är det avgörande – om det finns ett brett folkligt stöd eller inte. För att byta den svenska kronan mot euron det bör svenska folket får vara med och diskutera. Och det måste finnas ett stöd för det. Det liksom inte att kuppa igenom detta utan det måste vara förankrat i svenska folket och det kan man göra på olika sätt.

Damberg håller alla dörrar öppna på sikt, men det här är ändå mycket tydliga besked från Socialdemokraternas finansministerkandidat. Min tolkning är att Socialdemokraterna inte vill ha en uppslitande EMU-debatt i partiet, och att de inte vill att EMU-anslutning ska vara en valfråga 2026. Det skulle splittra båda blocken, men det skulle göra det väldigt svårt att få till en rödgrön regering. Då skulle de hellre se en folkomröstning.

Socialdemokraternas partiledning skulle gärna se att Sverige går med i EMU någon gång i en avlägsen framtid. Men de har inte glömt eurokrisen och de vet att det finns starka ekonomiska argument emot. De är definitivt inte beredda att förlora ett val på EMU-frågan.

Därför väljer de en linje som både kritiserar Liberalerna och som håller partiets många EMU-kritiker på gott humör.

Den EU-vänlige journalisten Henrik Brors har skrivit en läsvärd analys om varför han inte tror det blir någon EMU-anslutning på ett bra tag.

Frågan är dock om man kan lita på Socialdemokraterna i längden? Nja. Man kan alltid lita på att sossarnas partiledning kommer att agera på det sätt som de tror gynnar partiet. Som vi såg i Nato-frågan så kan de byta fot anmärkningsvärt snabbt när det blir nödvändigt. Men Nato och EMU är väldigt olika frågor. Svängningen om Nato föregicks av tre decenniers närmade till Nato, och en kraftig opinionsförändring som orsakades av ett angreppskrig mot ett land i vårt närområde och direkta retoriska hot mot Sverige. Efter att både Finland och Sverigedemokraterna bytt linje var det tydligt att Socialdemokraterna hade kunnat förlora valet om de inte ändrat sig.

EMU-frågan är helt annorlunda. Opinionen har förändrats de senaste månaderna, stödet för EMU har växt men det är inte särskilt intensivt, och sakargumenten emot är mycket starka. Majoriteten är fortfarande emot. Om man följer den ekonomiska debatten är det tydligt att allmänheten överskattar betydelsen av växelkursförändringen, och att de har inte längre eurokrisen i färskt minne. Opinionen kan snabbt svänga tillbaka. Den socialdemokratiska linjen om att inte stressa fram ett riskabelt beslut som Damberg förde fram i radion är förtroendeingivande, och borde snarare ge dem fler röster.

Det skulle krävas en allvarlig ekonomisk kris för att förändra opinionen. Men det är just om vi får en allvarlig ekonomisk kris som det verkligen blir en stor fördel att ha en egen valuta som kan stimulera ekonomin.

Men det är uppenbart att vi EMU-kritiker behöver göra ett bättre jobb med opinionsbildningen. Ja-sidan har varit på offensiv det senaste året och vi har hittills knappt tagit oss till startgroparna.

Max Andersson

*

Bild baserad på: The First Class Travel Guide from United States of America, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

En tanke om “P1:s specialsändning om EMU

  1. Pingback: Liberalernas plan att köra över EMU-omröstningen kommer misslyckas - Nytt Europa